diumenge, 10 de febrer del 2008

El valor dels petits gestos

Fa anys, apareixia per TV3 un entranyable personatge anomenat Capità Enciam. Pretenia alliçonar-nos en els bons hàbits del consum sostenible i el reciclatge. El Capità Enciam tenia un lema amb el qual acabava cada programa: Els petits canvis són poderosos. Amb això, volia dir que, per poc que tots canviem els nostres hàbits, el producte resultant serà realment important.

Aquest lema té l’avantatge que es pot aplicar i adaptar a molts àmbits. En el camp de la solidaritat, podríem convertir-lo en: Els petits gestos són valuosos. És a dir, no hi ha cap petit gest que sigui menyspreable, tots són imprescindibles. A Agermanament Perú –ara que hem celebrat els 10 primers anys d’història–, ho hem pogut experimentar. Al llarg d’aquests anys s’ha dut a terme, a Jaén, una llarga llista de projectes i s’ha aconseguit captar importants sumes de diners (procedents majorment d’entitats públiques) per finançar-los... Sense exagerar: una tasca formidable. Però, sens dubte, el més admirable que s’ha produït en aquests 10 anys, ha estat la llarga suma de petits gestos realitzats per tots els qui formem i estimem l’Agermanament Perú.
Des de redactar projectes o sol·licitar subvencions fins a realitzar tràmits burocràtics o voluntariat a la parada solidària; des de la col·laboració en campanyes com el “Vaso de leche” fins a contribuir com a soci amb la quota mensual... Tots aquests gestos de voluntariat, per petits que semblin, tenen el seu valor i són imprescindibles. Entre tots ho hem fet possible, perquè els petits gestos són poderosos.