dijous, 30 d’octubre del 2008

Entrevista realitzada a la Lia , directora de la Pastoral de Salud

Què és la Pastoral de Salud del Vicariato de San Francisco Javier?

És una organització que va néixer fa uns 30 anys, per a la promoció i prevenció de la salut. Treballem en 20 districtes de la regió de Jaén i tenim uns “botiquines “ que són administrats per voluntaris que formem cada dos anys, així mateix treballem també amb “parteras tradicionales”. La xarxa de promotors de salut té com a objectiu prioritari facilitar l’atenció sanitària a les comunitats rurals que no disposen de recursos ni de personal sanitari; la prevenció i l’establiment d’hàbits saludables és una de les fites primordials.


Quan parlem de voluntaris i parteres, a quina quantitat de persones ens estem referint ?

La xarxa esta conformada per 300 “promotores de salud”, 540 “parteras” i 100 “comités de salud” que hi donen suport.

Quina funció te un “botiquín” i què hi fan els “promotores de Salut”?

La funció del “botiquín” és la d’un consultori mèdic d’un nivell molt baix i precari, està dotat d’una petita farmaciola amb medicaments genèrics els quals son administrats pels “promotores” amb uns preus mòdics, que moltes vegades són pagats a terminis ( p.e. en finalitzar la collita ....) o bé en espècies. La funció del promotor, quan un malalt accedeix al “botiquin” , és fer-li una petita avaluació i donar un diagnòstic. Si ell pot donar-li una resposta , ho soluciona; en cas contrari, l’acompanya fins a l’hospital o metge més proper per tal que el visitin, podem estar parlant d’hores a peu per realitzar la visita.

Hem parlar de medicaments, d’on es proveeixen els diferents “botiquines” ?

Tenim una farmàcia central, a Jaén, on a part de tenir medicaments per proveir els diferents centres de la Xarxa, disposen també d’un laboratori d’elaboració de medicaments naturals.

A part de la farmàcia i el laboratori a Jaén, disposeu d’algun altre servei?

Sí disposem d’un consultori, atès per profesionals, on atenem cada dia a molts usuaris amb pocs recursos econòmics; a banda d’això tenim les dependències administratives i de la Pastoral i formem i donem suport a tots els voluntaris i voluntàries de la Xarxa.