dimecres, 26 de gener del 2011

Crònica d’una realitat

La Lucia i en Pablo son dos infants de la zona rural de Jaén. Ells viuen al mig del camp, allunyats de la ciutat. Els seus pares treballen el camp i tenen un petit galliner. Als matins, quan s’aixequen, es renten amb l’aigua que han anat a buscar el dia abans a la bassa que hi ha als afores del seu “caserio”. La Lucia es qui s’ocupa d’aquesta tasca conjuntament amb la seva mare. En Pablo ajuda el pare a recollir llenya al bosc per cuinar a la seva llar.

Cada dia van a l’escola, encara que aquesta es troba a quatre hores de casa seva, hi van amb altres infants que van trobant pel camí tot caminant pels indrets de boscos. A l’escola molt sovint els hi costa seguir les classes dels seus mestres perquè arriben havent menjat només un cafè. Les classes continuen fins a les dues de la tarda que retornen a la seva llar amb tot el grup d’infants que han sortit de matinada.

La Lucia i en Pablo des de fa un any han augmentat molt el seu rendiment acadèmic gràcies a que, a mig mati, poden gaudir d’un plat a taula al menjador que hem inaugurat a la seva escola. Ens diuen que ara tenen molta mes força per estudiar i ajudar a casa seva.

Des de Catalunya podem arribar a posar mes plats a taula!