dijous, 7 de juny del 2012

Dues realitats, dues accions solidàries: acolliment de nenes del carrer i defensa i promoció de la cultura nativa


Alberg per a nenes del carrer


 En un dels districtes de la ciutat de Jaén-Perú, enmig de la polseguera dels carrers i envoltat de cases amb el teulat d’uralita s’aixeca la nova seu de l’alberg Santa Rafaela del Sagrado Corazón. Aquest és la concreció d’un gran projecte dissenyat per la germana Maria i que, desde fa dos anys, recolzem des de la ciutat de Salt-Catalunya.

La Gna. Maria va comprovar la situació de molts nens i nenes que malvivien     (si es pot dir així!) pels carrers de   Jaén, més ben dit, pels voltants de la ciutat, enmig de la gran disbauxa que els entorns provoquen; enmig dels perills latents tant per l’agressivitat dels grups que busquen la destrucció dels valors humans com pels que mostren un despreci creixent pels drets  humans.

Doncs bé, ara tenim una casa llar pels nens i nenes del carrer! És un edifici bonic, clar, amb molt d’espai, net, on el sol entra per les finestres i les tanques protegeixen el pati on juga la mainada. La cuina i el menjador fan la funció de tota casa familiar, el dormitori, col·lectiu per tots els infants, els acull perquè de manera satisfactòria descansin sense problemes; la sala d’estudi facilita que sigui possible fer els deures i progressar a l’escola; els lavabos i sala d’estar ajuden a donar color a la gran família de l’alberg.

Comptem amb la presència continuada d’una persona adulta que es cuida plenament del funcionament de la casa i dóna afecte i calor humà als infants que hi resideix. Un equip de dones de la ciutat de Jaén fan voluntariat actiu: busquen recursos, sacs d’arròs, roba, estris per anar a l’escola... i sobretot es fan càrrec d’ésser presents amb els nens i nenes, cada setmana, varis dies a la setmana comparteixen amb el grup allò que la vida els hi ha negat: són els pares i les mares que fan possible el creixement de totes elles!

Actualment hi ha acollides deu nenes , la més petita de cinc anys, la més gran de deu anys. Totes elles recollides i rescatades d’indrets molt difícils on vivien en solitud. L’equip de dones voluntàries les ha anat a buscar i, conjuntament amb la Fiscalia del Perú, les ha acollit de manera totalment legalitzada. Totes les nenes van a escola cada dia i participen en les tasques de la casa.

Desprès d’una visita a l’alberg, l’equip Agermanament Perú, varem decidir contribuir a la millora del seu benestar aportant una quantitat per la seva alimentació. Varem començar l’any 2011 i continuem aquest any 2012, tot i les restriccions que patim en tots els indrets i situacions, tant personals com col·lectives.

Ens fa molta il·lusió participar en aquest projecte, començat per la Gna Maria i l’equip de dones de Jaén, encara que sigui tímidament.
Creiem que és de justícia optar per un espai que aculli humanament a les nenes del carrer, que tant patiment sofreixen en aquests indrets i ens agrada esser-hi presents amb el vostre suport!

Centre Waymaku


La realitat social, cultural i geogràfica del Perú esdevé d’una enorme riquesa en tots els indrets. Així parlem de la zona costenera, la zona urbana, la de muntanya i la selva amazònica. És en aquesta realitat on es situa les accions del centre Waymaku, de protecció i promoció de la cultura nativa de l’amazonia peruana.

Waymaku representa l’expressió molt rica en la cultura nativa que podem expressar, més o menys com “ quant s’aconsegueix la plenitut (centre per a visionaris)” Tot un símbol plé d’esperança. Aquest centre té per objectiu reunir als natius de la zona de la selva que actualment es troben a la ciutat de Jaén-Perú estudiant a la universitat diverses carreres per tal de fomentar la seva pròpia cultura.

Són dels grups Awajun i Wampis i la seva llar es troba al bell mig de la selva amazònica, molt     allunyada de la ciutat de Jaén, tant geogràficament com culturalment. La selva propera a Jaén, al   Departamento de Amazonas es troba dividida per cinc grans sectors, cadascun d’ells amb un gran riu, potent, immens: Chiriaco, Nieva, Santiago, Cenepa i Marañón. Els nois i noies solen anar un cop a l’any a casa seva amb la seva família, sovint quant acaben el curs escolar que a Perú coincideix a fi d’any.

Per arribar a casa seva ho tenen realment molt complicat. Solen tardar varis dies, un dia amb   camioneta de Jaén fins el port fluvial d’Imazita, al bell mig de la selva. Posteriorment segueixen pel riu un altre dia per arribar a la zona del Nieva.       

I, després, els queden tres llargs dies caminant enmig de la selva. Si bé cal esmentar la enorme solidaritat d’aquestes comunitats les quals acullen els nois i noies que fan camí cap a casa seva, donant allotjament, dormir i menjar a les cases.

La situació d’aquests estudiants a Jaén és molt precària. Quasibé tots ells viuen en habitacions llogades en cases, s’han d’espavilar per menjar i aconseguir la movilitat pels desplaçaments. A més a més els estudis, lògicament, generen despeses de material escolar, llibres... Un viatge a casa seva a fi d’any els costa uns 100 euros; l’alimentació d’un mes a Jaén uns 50 euros; l’habitació que lloguen al voltant dels 100 euros. Tot plegat d’enorme dificultats per unes famílies sense recursos econòmics, provinents de la selva, amb entorns culturals molt diferenciats.
A Jaén el centre Waymaku fa la funció de reequilibrar les energies d’aquests nois i noies, compensar les desigualtats i fer possible l’augment de la seva autoestima, sovint menyspreada per la cultura dominant. S’enforteix la seva llengua, la seva escriptura, el seu art, es crea un espai de diàleg i reflexió, d’autoajuda en els moments difícils que són molts. Al capdavant hi tenim a la Carme, la qual ajuda a cohesionar el grup i fer d’enllaç en totes les situacions i aspectes que es necessiten. El president del centre és l’Oscar, un jove awajun, fort, ben preparat, orgullós del seu orígen, transmet de manera molt efectiva el valor positiu de la diversitat.

Des de Agermanament Perú volem iniciar aquesta nova campanya de recolzament al centre Waymaku. Voldríem enfortir les situacions habituals i quotidianes per tal de fer possible que els nois i les noies natives puguin estudiar i retornar posteriorment a les seves comunitats garantint la millora de l’habitat i perservar les costums i la cultura. Entre tots i totes ho aconseguirem!
Agraïm la col·laboració de l’Agrupament Escolta Sant Cugat de Salt que varen organitzar la quina solidària d’aquest any destinada al centre Waymaku!

Vols participar? Ajuts per alimentació; ajuts per lloguer de l’habitació; ajuts per la movilitat a les terres de la seva; ajuts per material escolar; ajuts per matrícula universitària...Tu decideixes la quantitat!

Fem possible que el centre Waymaku funcioni!

La rea