diumenge, 13 de desembre del 2009

COOPERACIÓ I SENTIT CRÍTIC


Estem tan acostumats a veure les imatges de misèria, d’abandonament i de mort en tants llocs del món que quasi ens hem tornat insensibles. I el que és pitjor, se’ns vol fer creure que aquestes situacions de vida infrahumana no es poden arreglar, que sempre ha estat així i sempre ho serà, que perquè uns pocs visquin bé molts han de viure malament. Acostumar-nos a això és un greu síntoma d’egoisme col·lectiu i de deshumanització massiva.

Si als habitatges indignes, l’escassa alimentació, la baixa escolarització, la sanitat i els medicaments nuls o insuficients del tot, hi afegim la insolent i constant explotació laboral de les persones i l’explotació indiscriminada dels recursos naturals per les grans empreses multinacionals dels nostres països rics, ens trobem ben bé al mig de la gran injustícia i desigualtat que divideix el nostre món.

I si no n’hi ha prou, cal afegir-hi els mals governs, la corrupció de les administracions públiques, les polítiques dictatorials o militaristes i el deute extern en augment, arrossegat anys i anys. Tot això, converteix els països del que mal anomenem tercer món, en un espectacle dramàtic i desolador, amb el 75% de la humanitat passant misèria i patint malalties mortals que aquí són fàcilment curables.

Per a nosaltres, el sol fet d’haver nascut en països notablement pròspers i desenvolupats, ens ha de tocar la consciència i urgir-nos a la obligació moral que tenim de ser més solidaris amb els més desafortunats, explotats i que més pateixen les conseqüències d’un desequilibri social provocat i consentit.

En lloc de lamentacions, cal buscar solucions. I les tenim. A Salt, ja fa anys que treballem en una petita parcel·la del nostre planeta, al nord del Perú, a Jaén. És un Agermanament que ens humanitza mútuament: ells ens ajuden a mentalitzar-nos, essent més crítics amb les causes de les desigualtats socials, i nosaltres els ajudem cooperant en projectes concrets de desenvolupament, en educació, sanitat, alimentació, medi ambient, recursos naturals, drets humans, conjuntament amb la “Vicaria de la Solidaridad”.

Cooperació i sentit crític ens fan avançar cap a un equilibri entre els països del nostre món. Nosaltres, interessant-nos, col·laborant i fent nostre l’Agermanament Perú hi podem posar, amb satisfacció, el nostre granet de sorra.